Livsmedelsstrategi
Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Region Värmland och Länsstyrelsen arbetar tillsammans för att ta fram ett förslag till regional livsmedelsstrategi.

Livsmedelsstrategin
Syftet med projektet är att ta fram ett förslag till regional livsmedelsstrategi utifrån den nationella Livsmedelsstrategin 2.0.
Projekttid: 2025-01-01 – 2025-11-15
Projektägare: Region Värmland
Finansiering: Tillväxtverket 1 000 000 kronor.
Samverkan: Region Värmland och Länsstyrelsen arbetar tillsammans för att ta fram ett förslag till regional livsmedelsstrategi. I det arbetet förs en dialog med många aktörer och företag, främst genom partnerskapet för Livsmedelskedjan i Värmland, Branschrådet och Smart Specialiseringsgruppen (SmartMat).
Den svenska livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.
Livsmedelsstrategin ska bidra till:
- hållbar utveckling i hela landet
- att skapa tillväxt och sysselsättning
- att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
- minskad sårbarhet och öka robusthet i livsmedelskedjan
- ökad självförsörjningsgrad av livsmedel
- främja export av svenska livsmedel
- främja svensk kvalitet och gastronomi.
Den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 och uppdaterades 2025 (regeringen.se)