Om brickmåltider i Arvika och Karlstad
Brickmåltider komponeras efter patientens önskemål utifrån de val som finns. Menyer ska finnas på deras sängbord. Kompletteringar till brickmåltiderna görs på vårdavdelningen.
Måltidsbeskrivningar
Frukost
Frukosten består av olika komponentval som sätts ihop till en frukostbricka efter patientens önskemål. Det finns även några olika frukostpaket att beställa.
Lunch och middag
Lunch och middag finns i två portionsstorlekar.
- Till flera av lunch- och middagsalternativen kan mos väljas som alternativ i stället för pasta, ris och potatis.
- Kokta grönsaker och råkost väljs separat och kan beställa i dubbel portion.
- Dessert och frukt kan beställas endast till lunch.
Annan specialkost eller kombinationskoster
Till de som är i behov av annan specialkost än de nedan eller behöver en kombinationskost av två eller flera olika specialkoster ska personlig kost beställas.
Måltiderna är planerade så att de passar diabetiker. Tillbehör som till exempel osötad sylt hanteras på vårdavdelningen.
Kompletteringar som du gör på vårdavdelningen
Köket tillhandahåller huvudmåltider, vissa mellanmål och livsmedel. Medan vårdpersonalen ansvarar för att måltiderna serveras kompletta och följer måltidsordningen.
Avdelningen ansvarar för att komplettera huvudmåltiden med måltidsdryck, knäckebröd och mjölk eller grädde till dessert samt bestick och servett.
Avdelningen ansvarar också för mellanmålen. Huvudmåltiderna frukost, lunch och middag ska kompletteras med mellanmål och kvällsmål för att komma upp i tillräckligt energi- och näringsintag.
Konsistens
Tjockare eller tunnare konsistens på dryck, välling, yoghurt, fil justeras på vårdavdelningen, eftersom det oftast är mycket individuellt hur tjock eller tunn konsistens patienten behöver.
Måltider | Serveras på bricka från köket | Kompletteras eller tillreds på vårdavdelningen |
---|---|---|
Förfrukost på sängkanten | Tillreds på avdelningen | |
Frukost | Gröt, yoghurt, fil, mjuk smörgås, margarin, pålägg, kokt kallt ägg.Glas, mugg. | Dryck, mjölk, juice, kaffe, te, juice, hårt bröd, välling, kokt varmt ägg.Bestick, servett. |
Mellanmål | Tillreds på avdelningen | |
Lunch | Huvudmåltid, råkost och dessert enligt beställning.Glas. | Dryck, kaffe, te, hårt och mjukt bröd, margarin.Mjölk eller grädde till dessert.Bestick, mugg, servett. |
Mellanmål | Tillreds på avdelningen | |
Middag | Huvudmåltid, råkost enligt beställning.Glas. | Dryck, kaffe, te, hårt och mjukt bröd, margarin.Bestick, mugg. |
Kvällsmål | Tillreds på avdelningen | |
Sent kvällsmål | Tillreds på avdelningen |
Tänk på att lunch plus middag ska bli 50 procent
En komplett lunch och middag motsvarar tillsammans cirka 50 procent av patientens dagliga energibehov. Frukost, mellanmål och kvällsmål måste täcka resterande del och är därför lika viktiga som huvudmålen.
Patientmenyer på sängbordet
Menyerna byts ut två gånger om året. Information om bytet sker genom kostdatasystemet Matilda.
Menyerna hittar du i Matilda, i högerkolumnens dokumentlista.
Vårdpersonalen ansvarar för att skriva ut menyerna och lägga dem på sängborden. Skriv gärna ut menyerna på ett tjockare papper och plasta in dem, så håller de längre.
Menyer
Bricka
- Ordinarie meny: frukost, lunch, middag och dessert.
- Konsistensanpassad meny: frukost, lunch, middag och dessert.
- Meny barn- och ungdomsmedicin (avdelning 12): lunch och middag.
Fleximat
- Meny fleximat: frukost, lunch och middag.
- Konsistensanpassad meny: frukost, lunch, middag och dessert.